Gyorstollas

A Vác Alsóvárosi Plébánia, a Váci Reménység Egyesület és a 811. számú Szent József Cserkészcsapat közös rendezvényén találkozhattam először a gyorstollas sportággal. Jobb híján nevezik így, speedminton is lehetne.
Kipróbáltuk, valóban a tollasozáshoz hasonlítható, mégis teljesen más. Szellős időben és sötétben is játszható, a labda kisebb, nehezebb, gyűrűvel ellátva akkor is érdemes vele elkezdeni a meccset, amikor tollasozni már a szél miatt lehetetlen. Nincs háló.4×5,5 méteres élénk színű szalagokat kell csak az négyzet alakban kifeszíteni, felnőttek esetén egymástól 12,8 m távolságra. Nem kell hozzá semmilyen külön alap, játszató füvön, salakon, homokon. Érdemes megnézni ezt a videót róla.
A játéknak vannak olyan szabályai, amik betartásával a nagyobb versenyeket is meg lehet rendezni, viszont egyszerű módon a szabályok olyan módon kitalálhatók, ahogyan a két fél megegyezik egymással. Például, ha egy ügyes gyerek játszik egy nem túl ügyes felnőttel, a felnőtt szalaggal körbevett érvényes pályája csökkenthető annyival, hogy valóban egyenrangú partnerként ütögessenek. Nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a terep dimbes-dombos, a játék ugyanúgy játszható.
Az ember gyorsan kifárad benne, megtapasztaltam. Ugyanazokat az izmokat megmozgatja, mint a tollas, vagy a tenisz.
Ajánljuk, ajánlom mindenkinek, akinek a tenisz és a squas túl drága, a tollashoz nincs hálója, fújdogáló szele pedig mindig.
Back To Top