Paraatlétáink eredményei (2014)

A Váci Reménység SE paratlétáinak 2014. évben elért eredményei

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének 2014.évi Atlétikai Magyar Bajnoksága

Verseny ideje: 2014. május 10. 10.00-14.00
Verseny helyszíne: IKARUS Atlétikai pálya, 1161. Budapest, Bátony u. 1-33.

A Váci Reménység versenyzői közül aranyérmet nyert:
Szöllösi István F20 súlylökés és diszkoszvetés
Kanyó Zsolt F56 gerelyhajítás és súlylökés
Hídvégi Balázs F42 súlylökés és diszkoszvetés
Kálmán Krisztina : F32 buzogány és súlylökés

Ezüstérmet szerzett:
Keresztesi Erika T20 400 m síkfutás

Svácji Nyílt Bajnokság – Grand Prix verseny

Verseny ideje: 2014. május 16-18.
Verseny helyszíne: Svájc – Nottwill – Svájci Paralimpiai Központ

Kanyó Zsolt széke egy januári szabálymódosítás miatt nem felelt meg. Ezzel a székkel dolgozott a londoni paralimpián. Most Sas Sándor székéből versenyzett s ez ennyire volt elég. Itt a lábát már nem teheti le – ez ebben a kategóriában egyértelmű visszafejlődés.
Gerelyhajításban valamennyi gerelyhajító között (összes kategória), a számított pontszámok alapján 3. helyezést ért el s ez mindenképpen dicséretes.
Súlylökésben meghúzódott.

Kálmán Krisztina buzogányban nem tudott az említett okok miatt elindulni. Súlylökésben komoly technikai gondokkal küzd. Gyakorlatilag csak két lökését adták meg mivel „beleáll” a lökésbe. Súlypontját megemeli így ezért 4 kísérlete is érvénytelen volt. Az ő széke is módosításra szorul.
Az EB szintet teljesítette.
Hidvégi Balázsnak nem sikerült súlylökésben szintet teljesíteni. Bízom abban, hogy az OB formáját látjuk a következő versenyen viszont.

Olaszországi Nyílt Atlétikai Bajnokság 2014 – IPC Atlétikai Grand Prix verseny

Verseny ideje: 2014. május 30 – június 1.
Verseny helyszíne: Olaszország – Grosetto

Kálmán Krisztina:
Súlylökésben sokat javítva 4 m fölé került. Ez csak megerősítette az IPC szintjét.
Buzogányban most a szer hosszába kötöttek bele. Nem engedték a saját eszközzel versenyezni s hiába választottunk a rendelkezésre álló eszközökből kettőt – abból is csak az egyikkel dobhatott. Szabály szerint rendelkezésre kellett volna bocsátaniuk a másik eszközt is…Az IPC szintet teljesítette de eredménye elmaradt a várttól.

Kanyó Zsolt:
Hosszú évek után ez volt az a versenye Zsoltnak ahol maradéktalanul elégedett voltam vele. Hozzáállása, viselkedése a férfi sportolóink között kimagasló volt.
Két számban – súlylökésben és gerelyhajításban megerősítette a szintjét és megnyerte a versenyt!
Amennyiben hasonló alázattal folytatja az edzéseket és versenyeket az mindenképpen bizalomra ad okot.

Hidvégi Balázs:
Nincs egyszerű helyzetben Balázs. Mivel balkezes és a balvégtagja hiányzik így kategóriájában a sportszakmai szemponból a legsúlyosabb sérült.Diszkoszvetésben 3. helyezést ért el.Sajnos nem sikerült EB szintet teljesítenie.
Komolyan el kell gondolkodni, hogy átkategorizálását kérjük a jövő év legelején s a lehetőségek figyelembe vételével jövőre dobószékből dobna.

Összegzés:

Kálmán Krisztina: buzogány II. és súlylökés II. helyezés F32 kategória
Kanyó Zsolt: súlylökés és gerelyhajítás I. F56 kategória
Hidvégi Balázs: diszkoszvetés III. helyezés F42 kategória

Szakmai beszámoló az INAS-FID Atlétikai Európa Bajnokságról
INAS Atlétikai Európa Bajnokság

A verseny időpontja: 2014. június 12-15
A verseny helyszíne: Hollandia, Bergen op Zoom

Keresztesi Erika
Erika gyakorlatilag 2002 óta a világ élvonalához tartozik. A több műszakban, szalagsor mellett dolgozó lány csak igen nagy nehézségek árán képes felkészülni a világversenyekre. Versenysúlyától minimum 4-5 kg-mal van elmaradva. 400 m-en 12 induló között a 7. eredményt érte el 1,06.43 idővel. Váltókban érezhető volt a gyorsasági munka hiánya. Várhatóan teljesíteni fogja a jövőben a paralimpiai „A” szintet.

Szöllösi István:
Saját mezőnyében a legfiatalabb versenyző. Élete első nemzetközi versenyén ráadásul nem a megszokott atlétikai stadionban rendezték meg a súlylökés versenyszámát hanem Bergen op Zoom főterén!! A rendezők egy nemzetközi mobil súlylökő helyszínt „varázsoltak” a város főterére így a megnyitó ünnepséget követően szinte azonnal elkezdődött a verseny. Közel ezer ember nézte a versenyzőket „testközelből”. Hatalmas buzdítás mellett zajlott a verseny. Nagy bravúrnak értékelem, hogy bejutott István a döntőbe s ott lényegesen megjavítva az egyéni csúcsát 7. helyen végzett.
A versenyző rendkívül dinamikusan fejlődik Szikora Gyula irányítása mellett.
Kiegészítésképpen indult el diszkoszvetésben ahol nem került döntőbe.

2014. évi Nyílt Német Atlétikai Bajnokság – Grand Prix verseny
Verseny ideje: 2014. június 19-22.
Verseny helyszíne: Németország Berlin

Kálmán Krisztina:
Buzogánnyal kezdett. Edzés eredményei alapján reálisan dobogóra, dobogó közeli helyre vártuk. A sportoló közel két órát várt arra, hogy sorra kerüljön – esőben, szélben. Nem lehetett megítélni, hogy végül az idegességtől vagy a hidegtől remegett. Eredménye elmaradt a várttól 7. helyen végzett a 10 induló között.Súlylökést végül megnyerte de gyakorlatilag az időjárás miatt alig 3 versenyző között.
Sajnos a székes versenyzőink így Kriszti is nagyon érzékenyen reagálnak az időjárási frontokra, elsősorban a lehűlésre.

Kanyó Zsolt:
Hasonló gondokkal küzdött mint Krisztina de rutinosabb s kevésbé sérült versenyzőként hamar túltette magát. Gerelyhajításban 1. míg súlylökésben 2. helyezést ért el. Sajnos súlylökésben nem ért el EB szintet. Eredetileg megállapított szintet az ő kategóriájában a versenyidőszak elején módosították.

Hidvégi Balázs:
Komoly családi gondok miatt sajnos az utolsó pár napban nem tudott mentálisan készülni. A szintet nem tudta teljesíteni.
IPC Atlétikai Európa Bajnokság 2014
Verseny ideje: 2014. augusztus 13 -24.
Verseny helyszíne: Anglia – Wales – Swansea

Keresztesi Erika:
Erika bár a paralimpiai rendszerben még ismeretlen de kategóriájában 200 és 400 méteren a világ legjobbjai közé tartozik immár tíz éve.
Rendkívül komoly családi gondok miatt egy edzői összefogás után a nővére segítségével kimenekítettük a családi kötelékekből. Augusztus elejétől albérletben él s többen segítenek neki, hogy meg tudjon állni a lábán. A teljesen önálló életvitelre alkalmatlan sportolónak a hétköznapokban segít nővére, edzője Szikora Gyula, nevelőedzője Benkó Lászlóné Zsuzsi és jó magam. Két műszakban szalagsoron dolgozó lánynak a munkahelye is segített a felkészülésben!
Nyár elején a felkészülést és az INAS EB-t gyakorlatilag éhezve csinálta végig. Az IPC EB-re történő felkészülés során már lelkileg megnyugodva, az edzőtáborban napi háromszori étkezéssel sikerült állapotát jelentősen javítani.
Ennek ellenére – ismerve a felkészülés nehézségeit – meglepetés volt az ezüstérem.
A klasszifikációs vizsgálaton megfelelt – de a rendszer az előírásoknak megfelelően még egyszer fogja vizsgálni.

Kálmán Krisztina:
Ragyogó fizikai állapotban fejezte be a felkészülést. A TESCO támogatásnak köszönhetően a sérülésspecifikus és sportági fejlesztések mellett rendszeresen gyógytornásszal is dolgozik.
Sokat segített, hogy kérésemre nem az édesanyja ment be segítőnek hanem edzője Szikora Gyula. S bár effektíven a verseny közben nem lehet tanácsokat adni de egy kialakult jelrendszer sokat segített. Hatalmas egyéni csúcsával buzogánybanb lényegesen előrébb került a világranglistán – jelenleg 5. helyen áll buzogányban s 4. helyen súlylökésben.
Sajnos egy kézben – alkarban kialakult deformítás és idegcső gyulladás miatt a napokban műtét vár Krisztire.

Kanyó Zsolt:
Némileg elmaradt a várakozástól az eredményt tekintve. Realitásként a világranglista alapján akár a 4. helyre is felért volna. Ennek oka elsődlegesen a kapaszkodó kezében könyöknél keletkezett gyulladás.
Számára egyértelműen segítséget jelentett, hogy az új szabálymódosítással visszatért kategóriája az eredeti állapotokhoz s mindkét lábának a széken kell lennie.

Szöllösi István:
A csapat legfiatalabb tagja. Dobóként szinte ovisnak számít de ennek ellenére hihetetlenül jó adottságokkal rendelkezik. A világranglistán kategóriájában annyira fiatal, hogy a következő korban hozzá közel álló versenyző is öt évvel idősebb nála.
Most nem sikerült az egyéni csúcsa közelében teljesítenie. A felnőtt dobóktól eltérően neki még „munkából” kell versenyeznie. Most még több pihenőt kapott de a helyzetből tanultunk!
Végtelenül csendes, szorgalmas sportolónak hatalmas lendületet adott, hogy válogatottként versenyezhet.
Keresztesi Erikához hasonlóan ő is komoly étkezési gondokkal küzd a mindennapok során Ez sajnos egyértelműen hátráltatja felkészülését.

Esztergom, 2014. szeptember 21.

Schiller-Kertész Judit
szövetségi kapitány

Back To Top