Csongrádi László 60 éves

Július 5-én ünnepli hatvanadik születésnapját Csongrádi László. A szöuli olimpiai aranyérmes kardcsapat tagjának, a magyar vívást visszavonulása óta is aktívan segítő klasszisnak boldogságot kívánunk!

Csongi. Mindenki így hívta és így hívja őt a mai napig. Úgy vált a kardvívás egyik nagy egyéniségévé, hogy junior korában, mi több felnőtt éveinek első szakaszában nem tartozott a legeredményesebbek közé. Aztán végtelen elszántságával, szorgalmával, az általa “védjegyeztetett”, vonalból indított kiszámíthatatlan és villámgyors, védhetetlen akcióival huszonéves kora végére a világ legjobbjai közé került.

Persze, ehhez kellett egy mester is. Pontosabban kettő, mert Csongi mindig is hangoztatta a nevelőedző, Jakab László nélkülözhetetlen támogatását. Ám a “nagy áttörés” Zarándy Csabának, az UTE legendás mesterének köszönhető, aki a csiszolatlan gyémántból drágakövet faragott. 

Csongi legnagyobb alakítását mindenki kívülről fújja. A szovjetek elleni szöuli döntőben, 4:8-as állásnál csereként állt be a megsérülő Nébald Gyuri helyett, és legyőzte az akkor már egyéni világbajnok Mindergaszovot. Ezzel elindította útján a világhír és az olimpiai arany felé a csapattársakat. Ám a kardvilág Csongit messze nem ezért az asszójáért tisztelte. Éveken át ott volt a világranglista élmezőnyében, és bár a kiugró egyéni eredmény világversenyeken nem jött össze neki, attól még a világ legjobbjai közé tartozott. 

Pályafutását követően a vívás fontos szerepet tölt be az életében a mai napig. Mindenben és mindenkinek próbál segíteni lehetősége szerint – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Mindig ad, sosem kér. Teszi mindezt a háttérből, és főleg azok irányába, akik erre leginkább rászorulnak. Évekig az utánpótlás vívás összekötője volt a minisztérium felé, edzőként is dogozik, elsősorban Ausztriában. 

A Magyar Vívó Szövetség és a vívótársadalom nevében kívánunk Csongrádi Lászlónak nagyon boldog születésnapot, és további jó egészséget!

forrás: http://hunfencing.hu/hir/csongradi-laszlo-60-eves-3352

Back To Top