TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

A Váci Reménység Egyesület Természetjáró Szakosztályának gyökerei a 90-es évekbe vezetnek vissza. A Dunakanyar hegységeit járva fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy egyesületbe tereljük azokat a lelkes fiatalokat, akik a túrázáson túl tenni is szeretnének szeretett hegyeinkért. Ekkoriban az állam már kivonult a természetjárásból, a civil egyesületek pedig még csak szárnyaikat bontogatták, így szinte egy vákuumot töltött be a Börzsöny Akciócsoport 1999. márciusi megalakulása. Feladatul a börzsönyi természetjárás körülményeinek javítását, a természetes állapotok fenntartását és helyreállítását tűztük ki. Célunk elsősorban a Börzsöny-hegység megóvása, megismertetése és megszerettetése volt. Ennek megfelelően tevékenységi körünk két fő részre volt bontható:

 1. Turizmus, a Börzsöny-hegység megismertetése és megszerettetése.

A Börzsöny-hegység területének jelentős hányada a Duna-Ipoly Nemzeti Park által levédett, az itt található élőhelyek, életközösségek, környezeti állapotok természet-közelisége, sok helyütt érintetlensége miatt. A hatósági védelem szerves kiegészítője az itt fellelhető természeti és kulturális értékek megismertetése, a környezeti nevelés, a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása.

E céllal szerveztük évről-évre országos népszerűségnek örvendő teljesítménytúráinkat: tavasszal az ötven kilométeres Teleki Pál Emléktúrát, ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen rendezett, a Börzsöny különböző tájait bemutató, Börzsöny Vándortúrát, valamint, 2002-től, a decemberi Börzsönyi Vulkántúrát; melyek több száz fő körüli indulót vonzanak. Túráink célja a hegység változatos felszíni formáinak, élővilágának, kulturális emlékeinek megismertetése, a környezeti és egyéb értékek tiszteletének kialakítása. Fontosnak tartottuk a hegységet látogató, szabadidőjüket itt töltő kirándulók által használt turistautak minőségének javítását. A tájékozódást segítő útirányjelző és helymegjelölő táblák kihelyezését 2001-ben kezdtük meg, a táblázásban és az ehhez kapcsolódó útvonalak jelzéseinek felújításában partnerünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

“Börzsöny” című, havonta megjelenő kiadványunk segítségével szintén a hegység megismertetését, a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását igyekeztünk elősegíteni. Tevékenységünk jelentős részét alkotta a kárpáti turizmus. Kirándulásaink célpontja elsősorban a Kárpátok hegyvonulata, a Felvidék hegyeinek, történelmi városainak bejárása, felfedezése volt. Tagjaink közül többen jártak már Európa legmagasabbnak mondott hegycsúcsán, a Mont Blanc-on, szervezett túra keretében. Ebből a „kitekintésből” nőtt ki 2011-ben a Duna Televízión futó Hazajáró turisztikai és honismereti magazin.

 1. Természetvédelem, a Börzsöny-hegység megóvása.

A Börzsöny-hegység az Északi-középhegység egyik népszerű pihenő- és turistaközpontja. Felszíni adottságai, belső részeinek nehéz megközelíthetősége miatt viszonylag jól megőrizte évezredek folyamán kialakult állapotát. Nagy része a Duna-Ipoly Nemzeti Park védelme alá tartozik. Vannak azonban olyan, a hegységben található területek, melyek, bár arra érdemesek, nem védettek. Egyesületünk három területtel foglalkozott kiemelten:

 1. “A Dél-Börzsönyi kisvízfolyások, patakok élővilágának feltérképezése és revitalizációs tervük elkészítése védetté nyilvánítás céljából “
 2. “A Börzsöny-hegység Csóványos – Árva-kút közti területének felmérése fokozottan védetté nyilvánítási céllal”
 3. “Nagymaros – Kismaros – Verőce ártéri jellegű Duna-partjának feltérképezése védetté nyilvánítás céljából” Mindhárom program elsődleges célja az érintett területek élővilágának feltérképezése.

Bioindikációs felméréseinket a Göncöl Alapítvány, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület, a Pest Környéki Madarász Kör, a Mátyásfa Környezetvédelmi Egyesület munkatársaival és önkénteseivel közösen végeztük.

A tagság munkája és a családalapítás miatt az egyesület tevékenysége a 2000-es évek közepén már főleg csak a túrák szervezésére korlátozódott, maga a Börzsöny Akciócsoport mint jogi személy meg is szűnt, hogy aztán a Váci Reménység berkein belül éledjen újjá 2012-ben. Természetjáró szakosztályunk immár nem csak a Börzsöny, hanem a Cserhát, a Visegrádi-hegység és a környékbeli hegységek megismertetése és megszerettetése érdekében is munkálkodik. Teljesítménytúrák és vezetett túrák szervezése mellett karban tartjuk a Börzsönyben 2001-2002-ben kihelyezett információs tábláinkat is. Ezen túl 2020-ra igyekszünk felépíteni a borzsonyhegyseg.hu weboldalt, amely a hegység információs portálja lesz.

ESEMÉNYEK

There are no upcoming events at this time.

ISMERD MEG TÚRAVEZETŐINKET!

Kenyeres Oszkár

Szakosztály elnök

1974-ben születtem Vácott. A Boronkay György Szakközépiskolában érettségiztem, majd az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szereztem történelem és földrajz szakos tanári diplomát. Tanárként a váci Simon Antal Beszédjavító Általános Iskolában dolgoztam 15 esztendeig, 2011 óta a Duna Televízió Hazajáró című turisztikai magazinjának vagyok szerkesztője és szereplője. Túrák szervezésével és vezetésével a 90-es évek óta foglalkozom. Jelenleg is Vácott élek, két kislány boldog édesapja vagyok. A túrázás mellett a labdarúgás is az élet fontos része: 1986-ban kezdtem focizni a Váci Izzóban, de több dunakanyari csapat mellett természetesen a Váci Reménységben is játszottam.

Elérhetőség

Telefon: +36/70-312-4560
E-mail: kenyeosz@gmail.com

Moys Zoltán

Szakosztály titkár

Elérhetőség

Telefon: +36/70-312-4560
E-mail: kenyeosz@gmail.com

MIÉRT LEGYÉL A CSAPATUNK TAGJA?

Szakosztályunk legfőbb célja, hogy minél több vácival és Vác környékén élővel ismertesse meg a Dunakanyar természeti és kulturális értékeit. Ennek szellemében szervezünk vezetett túrákat „Ismerjük meg a Dunakanyart!” címmel. Ez mellett teljesítmény- és emléktúrákkal is várjuk a túrázni vágyókat. Téged is várunk túráinkra, melyekről ezen oldalon a Hazajáró Egylet oldalán vagy a Börzsöny Akciócsoport facebook oldalán találsz bővebb információt.

Évszakonként szervezünk 1-2 napos gerinc- és csúcstúrákat közeli kárpáti magashegységekbe, leginkább a Magas-Tátra, Nagy- és Kis-Fátra bérceire, de terveink között szerepelnek erdélyi úticélok is.

Amennyiben velünk tartanál ezen túrákra vagy tevékeny részese szeretnél lenni a túrák szervezésének, a hegyvidékek infrastruktúrájának fejlesztésének, szűkebb pátriánk megismertetésének és megszerettetésének, csatlakozz a Váci Reménység Természetjáró Szakosztályához! Jelentkezni itt tudsz: Kenyeres Oszkár, kenyeosz@gmail.com, +36 70/3124560

Egyesületünk a keresztényi értékek szellemében működik, ez alól nem kivétel a természetjáró szakosztály sem, melynek hitvallását kiválóan foglalja össze Brisits Frigyes 1927-ben született gondolata:

„A város mindig pogány, csak a természet vallásos. A kövek világpiacán elfogy az ember, elkopik az eszményiség, de mindig felhalmozódik a forradalom, a bűn és sok lesz a halál. A városok nagy pazarlók. A kultúra hamis üressége alatt eltékozolják az egészséget, a csendet, az áhítatot, a mélységet és a hitet. Nem látszik tőlük az ég, kopott, fáradt fénnyel sorvad fölöttük a nap, a csillagok csak emlékezetben ragyognak, levegőjük pedig olyan, mintha a Halál szennyes szőnyege lenne rajta kiterítve. Ezért a városokban nem hallatazik a lélek szava, az ihlet fínom reszketését összetöri a kövek és utcák durva láza, a harangszó nem jut el a lélekhez s az Isten nyomait szétdúlja a gőgös és gazdátlan bűn. Nagy kultúrák idején az emberiség azért menekül vissza a természetbe, hogy megtanuljon újra csodálkozni, alázatosnak lenni, megteljék ismét egészséggel, a gyermekség üde, töretlen áhítatával. A városban minden csupa ember. A természetben minden zsoltár, amely Istenhez emel, Istenre mutat.”

TÚRAIDŐPONTOK

 1. április 6. – Teleki Pál Emléktúra a Börzsönyben

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/teleki-pal-emlektura-2/

 1. április 7. – Lehőcz János Emléktúra a Naszályra

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/lehocz-janos-emlektura/

 1. május 4. – Horthy Emléktúra Drégelypalánkról a Felvidékre

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/horthy-miklos-emlektura-3/

 1. június 22. – Túra a Börzsöny nyugati gerincére Kemencéről

(Információ hamarosan!)

 1. október 19. – Börzsöny Vándortúra Szokolya környékén

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/borzsony-vandortura-2/

 1. október 20. – Túra a Visegrádi-hegységben – Dobogókő – Prédikálószék

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/oszi-hazajaro-tura-strahl-zoltan-emlektura/

 1. november 16. – Áprily Lajos Emléktúra Visegrád környékén

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/aprily-lajos-emlektura-2/

 1. december 14. – Börzsöny Vulkántúra – Királyrét

https://hazajaroegylet.hu/esemeny/borzsony-vulkantura-3/

GALÉRIA

Cserkész szakosztályunk élete képekben

Back To Top