Logo

32. Kegyeleti Váltófutás


 Reménység    2021 okt 08 péntek
 Nincs    Egyesület

hirek-kegyeleti-valtofutas-2021.jpg

Idén 32. alkalommal rendezte meg a Váci Reménység Egyesület, régi hagyományaihoz hűen, a „Kegyeleti Váltófutást”, mellyel az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtisztre, vértanúra emlékezik minden évben.
Istennek hála, gyönyörű napsütésben versenyezhettek a résztvevő diákok, köztük általános és középiskolások, de még felnőtt csapatok is indultak. A résztvevő 13 fős csapatok: Árpád Fejedelem Általános Iskola, a Karolina Katolikus Iskola, a Juhász, Petőfi és a Radnóti Általános Iskola, Boronkay Műszaki Technikum, I.Géza Király Közgazdasági, Selye János Egészségügyi és a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Cházár András Többcélú Intézmény diák és felnőtt kategóriában is, Apor Vilmos Főiskola és a Reménység Egyesület.
Dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő külön köszönetet mondott a rendezvény kitalálójának és az egyesületnek a rendezvény megszervezéséhez, mert ez az ünnep fontos a hazánknak. Köszöntőjében arról is beszélt, milyen családi emléke fűzi ehhez az ünnephez és hálás azért, hogy a váci családok ezzel a futással emlékeznek az Aradon kivégzett első miniszterelnökre és a katonákra, akik Magyarország függetlenségéért harcoltak. Haynau tábornok szavait idézve emelete ki, hogy milyen magyar gyűlölet volt az osztrák vezérben a lázadó vezérekkel és a lázadó katonákkal szemben, akiket kivégeztetett. Képviselő úr beszédében kihangsúlyozta miért fontos ezzel a futással is megemlékeznünk a szabadságharc forradalmárjaira, "mert Európa olyan részén élünk, amely sok európai nagyhatalomnak tetszik, a vértanúk, akiknek a nevében fogtok itt futni, a szabadságért adták az életüket, és tudták, hogy csak akkor van jövője Magyarországnak, ha független tud maradni. Ők a halált vállalták a hazánk függetlenségéért, a mi feladatunk ezt megőrizni! Öröm, hogy évtizedek során fennmaradt ez a népszerű sportesemény és ilyen sok résztvevőt köszönthetek, legyen emlékezetes sportesemény mindenki számára és emlékezzetek a nemes tettre és legyetek büszkék arra, hogy az akkori váciak leverték az osztrák és orosz csapatokat is a városból, jó futást kívánok mindenkinek!"
„A 13 aradi vértanú, akik oly messze vannak a történelemben, de mégis közel állnak hozzánk.” Marton Zsolt, váci megyéspüspök folytatta az ünnepi megemlékezést. „Ki a vértanú? Olyan ember, aki egy eszméért, egy hitért áldozza életét, hogy vérével tanúskodjon hite, eszméi mellett - a keresztények számára ismerős ez a fogalom. Tudatosan hozták meg áldozatukat a hazáért, a szabadságért, a közösségért. Mindenüket odaadták e nemes célért. Életük példaként áll előttünk! Az elkötelezettség és áldozatvállalás miatt, ami nélkül, ma sincs haza, nincs család.” Püspök úr beszéde zárásaként a kivégzés előtt álló honvédtisztek szavait idézte fel a fiataloknak, és elmondta az imákban megemlékezünk a hősökről, de önmagunk számára is testi és lelki erőt ad az ima, hogy tanúságot tudjunk tenni hitünkről, meggyőződésünkről. A futóknak az alábbi szavakkal kívánt sok sikert és kitartást: "A futás egy jó edzés a hőssé válásra, kitartás, küzdelem, és a győzelem öröme, vagy a méltóságteljes veszteség elfogadását jelenti. Ezzel az elszántsággal lelkesedéssel kívánom, hogy ez a futás jellemes, boldog, örömteli fiatalokká igazi hazafikká, hősökké és szentekké formáljon benneteket!"
Köszönet minden diáknak, felkészítő tanárnak, hogy részvételükkel segítenek tovább ápolni az egyesület hagyományát, remélve, hogy legalább még ennyi évig megrendezésre kerül a Kegyeleti Váltófutás! Gratulálunk minden résztvevőnek! Külön köszönet a felnőtt csapatoknak!

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai
Általános iskola lány kategóriában:
I. Árpád Fejedelem Általános Iskola – felkészítő tanárok: Kareczkiné Csernák Dóra, Balogh Baksza Anita, Tömör Csaba
II. Karolina Katolikus Általános Iskola – felkészítő tanár: Szabó Ágnes
III. Juhász Gyula Általános Iskola – felkészítő tanár: Winternitz Arnold
Általános iskola fiú kategóriában:
I. Árpád Fejedelem Általános Iskola – felkészítő tanárok: Kareczkiné Csernák Dóra, Balogh Baksza Anita, Tömör Csaba
II. Radnóti Miklós Általános Iskola - felkészítő tanár: Kalec Balázs
III. Váci Karolina Katolikus Általános Iskola – felkészítő tanár: Szabó Ágnes
Középiskola lány kategóriában:
I. Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – felkészítő tanár: Nemes Tibor
II. Selye János Egészségügyi Technikum – felkészítő tanár: Nagy Kornélia
III. I. Géza király Közgazdasági Technikum – felkészítő tanár: Csernák Petra
Középiskola fiú kategóriában:
I. Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - felkészítő tanár: Nagy Péter
II. Selye János Egészségügyi Technikum – felkészítő tanár: Nagy Kornélia
III. I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola – felkészítő tanár: Csernák Petra
Felnőtt kategóriában:
I. Apor Vilmos Katolikus Főiskola futói
II. Cházár András Többcélú Oktatási Intézmény tanárai
III. Váci Reménység Egyesület csapata
Az idei Vándorkupát férfi kategóriában a Boronkay csapata, míg a lányoknál az Árpád Fejedelem általános iskola diákjai vehették át! Gratulálunk!
Köszönet minden segítőnek, önkéntesnek, és az egyesület atlétáinak és cserkészeinek!