Logo

33. KEGYELETI VÁLTÓFUTÁS


 Reménység    2022 okt 07 péntek
 Nincs    Centenárium

Clip0141T01_.jpg

33. alkalommal rendezte meg a Váci Reménység Egyesület a „Kegyeleti Váltófutást”, melynek a Vanyek Béla Sportcentrum adott otthont. A stafétafutással minden évben az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtisztre, vértanúra emlékeznek. A hősökre, akik hittek a szabadságban és egy közös hitért, a hazáért, a szabadságért küzdöttek.

A sportesemény ünnepélyes megnyitóval kezdődött, elsőként Balázs András plébános-helyettes köszöntötte a megjelenteket a Váci Egyházmegye képviseletében.

Beszédében egy tápiószecsői tanúságtétellel emlékezett Damjanich János tábornokra, mely bizonyíték arra, hogy nemzeti hőseink is képesek voltak megújulni, ők is követtek el hibát. De bebizonyították, hogy mindig lehet újra kezdeni, meg lehet újulni, legyen szó akár a sportról, akár a mindennapi életünkről. A mai fiatalságot is erre buzdítva zárta gondolatait.

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő úr személyesen nem tudott jelen lenni az eseményen, így egy méltató levélben gratulált az egyesületnek a rendezvényhez és köszöntötte a résztvevő versenyzőket. Véleménye szerint 1848-49 szellemisége és a vértanúk emléke sok tanulsággal szolgál az utókornak. Az alábbi gondolatokkal zárta sorait: „Nekünk minden korszakban meg kellett küzdeni a szabadságunkért. Nélkülük, áldozatuk nélkül mi sem élhetnénk ma szabadon, nélkülük ma nem lehetnénk büszkék sikereinkre, nyelvünkre, himnuszunkra, nemzeti lobogónkra. Emlékezzünk hőseinkre, vigyázzunk hazánkra és szabadságunkra!”

A hagyományos stafétafutás nemcsak az Egyesület életében tölt be fontos szerepet, de a város és a diákság életében is. Veres Ferenc és Szikora Gyula a hosszú évtizedek során közösséget teremtettek. Ezen a napon nemcsak a hősökre, de a kiváló atlétikaedzőre, a váci paraatlétika atyjára is emlékeztünk. A Cházár András EGYMI intézményvezetője, Ványi Lászlóné felajánlásának, az iskola diákjai és pedagógusai munkájának köszönhetően egy gyönyörű pad került átadásra, Szikora Gyula emlékére. Az intézmény vezetője meghatódva emlékezett vissza az egykori atlétikaedzőre, akiről sok kedves baráti emléket őriz a szívében. Azt kívánja a Reménység sportolóinak, hogy ezen a padon ülve szeretettel emlékezzenek Gyulára, nemcsak mint edzőre, hanem mint az Emberre!

Az ünnepségen megemlékeztünk a néhány éve elhunyt Branizsa Györgyné Lenke néniről, aki éveken keresztül szervező munkájával segítette nemcsak Egyesületünket, hanem a városi ünnepélyek és sportrendezvények lebonyolítását.

 

Gyönyörű napsütésben versenyezhettek az általános iskolás, középiskolás és felnőtt futók. A résztvevő 13 fős csapatok: Árpád Fejedelem Általános Iskola, Karolina Katolikus Iskola, a Juhász, a Földváry és a Radnóti Általános Iskola, Boronkay Műszaki Technikum, I. Géza Király Közgazdasági, Selye János Egészségügyi és a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Cházár András Többcélú Intézmény diák és felnőtt kategóriában is, Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Váci Reménység Egyesület. Külön öröm volt számunkra, hogy idén a váci iskolák mellett érkeztek versenyzők a kosdi Arany János, a penci Cserhátliget, valamint a Szendehelyi Német Nemzetiségi Iskolából is.

 

A 33. Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai

Általános iskola lány kategóriában:

  1. Árpád Fejedelem Általános Iskola, felkészítő tanár: Kareczkiné Csernák Dóra
  2. Juhász Gyula Általános Iskola, felkészítő tanár: Winternitz Arnold
  3. Karolina Katolikus Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Ágnes

Általános iskola fiú kategóriában:

  1. Árpád Fejedelem Általános Iskola, felkészítő tanár: Kareczkiné Csernák Dóra, Baloghné Baksza Anita
  2. Radnóti Miklós Általános Iskola, felkészítő tanár: Dr. Kocsis Tamás
  3. Juhász Gyula Általános Iskola, felkészítő tanár: Winternitz Arnold

Középiskola lány kategóriában:

  1. Selye János Egészségügyi Technikum, felkészítő tanár: Csernák Károlyné
  2. Boronkay Műszaki Technikum és Gimnázium, felkészítő tanár: Nagy Enikő
  3. I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola, felkészítő tanár: Csernák Petra

Középiskola fiú kategóriában:

  1. Boronkay Műszaki Technikum és Gimnázium, felkészítő tanár: Nagy Péter

2 Selye János Egészségügyi Technikum, felkészítő tanár: Csernák Károlyné

  1. I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola felkészítő tanár: Csernák Petra

Felnőtt kategóriában:

  1. Apor Vilmos Katolikus Főiskola, felkészítő tanár: Bartha Enikő
  2. Váci Reménység Egyesület, felkészítő: Fábián Fédra
  3. Cházár András EGYMI tanárai, felkészítő tanár: Szabóné Stefanidesz Anikó

 

Az idei Vándorkupát férfi kategóriában a Boronkay Műszaki Technikum és Gimnázium csapata, míg a lányoknál a Selye János Egészségügyi Technikum diákjai vehették át! Gratulálunk!

Köszönet a verseny lebonyolításáért Magyari Józsefnek, a Váci Reménység Egyesület atlétika-szakosztályvezetőjének.

Köszönet mindenkinek, akik aktívan részt vettek a rendezvény előkészületeiben és a lebonyolításában! Külön köszönet az Egyesület lelkes csapatának, atlétáinknak és a cserkészeiknek a sok segítségért!

Gallery Photo 200x200