Logo

REMÉNYSÉG KARÁCSONY


 Reménység    2022 dec 21 szerda
 Nincs    Egyesület

321023539_1248737645857091_6185871764084696072_n.jpg

Száz éve gyújtunk karácsonyi gyertyát….

 

A Váci Reménység Egyesület 2022. december 16-án pénteken tartotta hagyományos, de rendkívüli karácsonyi ünnepségét a Vanyek Béla Sportcentrumban. Ez egy nagyon szép régi hagyomány, amit évről évre megőrzünk már 100 éve. Ilyenkor összegyűlünk és együtt tekintünk vissza az elmúlt év történéseire, egyesületünk tagjai karácsonyi műsorral lepik meg az egybegyűlteket, legyen akár cserkész, atléta mindig szívesen fogadják a felkérést és örömmel készülnek erre a napra!

A karácsonyi műsort a cserkész csapatunk citera és ének előadásával nyitottuk meg. A „Gombosi bölcsőcskét előadták: Bénik Zsuzsanna, Báji-Patay Lujza, Kontreczki-Catalan Glória Blanka és Célia Perpétua, felkészítő tanáruk Tumbász Anita. Ezt követően a Váci Egyházmegye püspöke, Marton Zsolt mondta el karácsonyi ünnepi beszédét, melyben a szeretetre, az egymás iránti tiszteletre és gondoskodásra, valamint Jézus születésére hívta fel a figyelmet. Az ünnepélyes megnyitót követően Fábián Fédra, az egyesületet képviselve évvégéhez híven egy mérleget készített, hogy mi minden történt, mit sikerült megvalósítani és milyen feladatok várnak még ránk. Az egyik legfontosabb, hogy az alapító Vanyek Béla kanonok hitvallását követve végeztük a munkákat, előtérbe helyezve a legfontosabb értékeket az egyesületünk életében: hit, hazaszeretet, erkölcs. A Váci Reménység Egyesület idén ünnepelte fennállásának százéves évfordulóját. Az alapító nem is gondolta, milyen maradandó dolgot alkotott, hogy ezek az értékek 100 év után is fontosak lesznek az emberek életében. Köszönet az újjáalapítóknak, köztük Lehőcz Jánosnak, az ünnepségen megjelent legrégebbi tagoknak, Moys Csabának, Dr. Oroszi Sándornak, Mikulai Dánielnek, hogy a reménytelenség időszakában is talpra tudták állítani az egyesületet. Mindazon személyeknek hála, akik részesei voltak az egyesület életének és munkásságának. Megemlékeztünk azokról a személyekről is, akik már nem lehetnek velünk, de rengeteget tettek ezért a közösségért!

Sokan, akik az egyesületben tevékenykedünk szeretünk nagyot álmodni és a remény, a hit segítségével ezek az álmok valóra válnak! Ilyen nagy álom volt a sportcentrum, amiben most sok száz tagunk és más egyesületek gyermekeinek is lehetősége van sportolni, közösséghez tartozni! Talán ez a legfontosabb és talán ez a száz év titka, egy közösséghez tartozni, ahol mindig van REMÉNY!

Méltón ünnepeltük a centenáriumot, számos értékes programot szerveztünk nemcsak az egyesület tagjainak, hanem a Város és a környező települések polgárai és gyermekei számára. Galambkiállítással kezdtük az évet, aztán a hagyományos márciusi szavaló verseny általános és középiskolás tanulók részére, ahol már nemcsak a váciak képviseltették magukat. Szeretnénk megemlékezni Dóra Zoltán, nyelvművelő-tanár úrra, az egykori iskolaigazgatóra, aki mindig a zsűri elnökeként türelmesen hallgatta végig a kisdiákokat, halála óriási űrt hagyott a város életében.

Tavasszal egy centenáriumi kiállítással, koszorúzással és egy 100 km-es gyalogtúrával tisztelegtünk az alapító Vanyek Béla, és az újjáalapító Lehőcz János előtt. A családi napon színvonalas műsorral készültünk, fantasztikus hangulatban ünnepelhettünk. Megrendeztük a hagyományos sportversenyeinket: a Vanyek Béla emlékversenyt, a Németh Miklós gerelyhajító versenyt. Szikora Gyula egy kiemelkedő személyiség volt, a váci atlétika életében. A Mester emlékére került megrendezésre a dobóverseny para és épsportolók részére, melyet fiai Gábor és Balázs kezdeményeztek.

Októberben kegyeleti váltófutással tisztelegtünk a 13 aradi vértanú emléke előtt. Idén nagyon sok diák vett részt a versenyen és több felnőtt csapattal is bővült a futáson résztvevők tábora. A vezetőség számára fontos, hogy a régi hagyományokat megőrizze és a régi elmaradt hagyományokat újjáélessze. Idén a bál, a világban történt események miatt elmaradt, de jövőre sok szeretettel várunk mindenkit egy jó mulatságra!

Múlt nélkül nincs jelenünk, jelen nélkül nincs jövő! Nehéz feladatot kaptunk az elődöktől, de reménykedünk benne, hogy sikerül maradandót alkotni a jövő nemzedékének. Talán a Centenárium könyv, melynek „A száz éve él a Remény” nevet adtuk méltó megemlékezése az elmúlt 100 évnek és az utókor is kaphat egy pici részt a Reménység életéből! A mai világnak megfelelően a weboldalunk folyamatos fejlesztésével és a közösségi médián való megjelenéssel próbáljuk a fiatalokat egy reménnyel teli közösséggel megismertetni! A weboldalon a Reménység csillagai címmel elindítottunk egy videós rovatot, melyben a beszélgetések során mutatjuk be közelebbről az egyesület meghatározó személyiségeit!

A mottó igaz, merjünk nagyot álmodni és bizony lett egy jégpálya, mely nagy űrt pótol a város életében. Régen még kis locsolóval öntötték fel a salakpályát, hogy lehessen korcsolyázni itt a Remény-pályán. Most már ennél korszerűbb technikával és nagyon gyorsan sikerült felépíteni a pályát, köszönjük az üzemeltetőnek Petényi Lajosnak, aki külön gondoskodással vigyázott a sportpályára!

Az egyesület sportolói kiemelkedő eredményeket értek el, mind az atlétikában, mind a vívásban és az asztaliteniszezésben ép és parasportolóink országos és nemzetközi versenyeken is. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Szeretnénk megköszönni a Jóistennek, hogy mindig velünk van és gondoskodásának köszönhetően mindig van megoldás!

Köszönjük a sok-sok munkát, segítséget a kollégáknak Julinak, Hajninak, Tamásnak és Reninek. Köszönjük a vezetőség támogatását, Csaba és Sanyi bácsi jelenlétét, hasznos tanácsait! Köszönjük a támogatást az atlétika szakosztály vezetőjének, Magyari Jószefnek! Köszönjük az összes szakosztály kiemelkedő munkáját! Köszönet a tagoknak!

Nélkületek nem létezne az Egyesület!

A beszámoló után a karácsonyi ünnepség egyik legszebb pillanata következett, amikor az egyesület, a szakosztályok vezetői, vendégeink gyertyát gyújtanak és egy kedves, megható gondolattal kívánnak mindenkinek boldog karácsonyt. Nagy öröm volt látni, hogy nemcsak a mostani tagjaink vannak az egyesületünk életében, hanem bármikor szívesen jönnek régi tagjaink is bármilyen megkereséssel fordulunk hozzájuk, legyen az családi napi pakolás, sportversenyre való felkészülés, akár egy ünnepi műsorban való részvétel. Így történt most is, egy nagyon kedves régi atlétánk, Less Dávid gitárjátékát hallgathatták meg a vendégek. A záróműsor mindenki számára meglepetés volt, egy gyönyörű karácsonyi énekkel búcsúztak cserkészeink a vendégektől.

Számunkra külön megtiszteltetés, hogy a zord idő ellenére is sokan eljöttek és részesei voltak a színvonalas ünnepségünknek!


22_rkaracsony_14_02.jpg
22_rkaracsony_29-_2.jpg
22_rkaracsony_11_2_.jpg
22_rkaracsony_50-_2.jpg